Twitter

9. pro 2011.

Demokratija

Demokratiju prikazuju kao vladavinu naroda. Kao vladavinu vecine, teoretski i pojednostavljeno to znaci da vam za neku odluku treba 50% plus jedan glas i bice kako vecina zeli.

E pa evo svjez primjer iz Brisela kako to ipak nije slucaj.

Sinoc je odrzan jos jedan sastanak koji je imao za cilj iznalazenje rjesenja za spasavanje Eura. Jedan od prijedloga jeste izmjena postojeceg Lisabonskog ugovora, kako bi se nove mjere i mehanizmi za spasavanje evropske valute ugradile u novi ugovor.

Od 27 clanica, 23 clanice su pristale na novi prijedlog dok cetiri clanice nisu (Velika Britanija, Svedska, Ceska Republika i Madjarska). Ipak je ovdje ispostovano pravilo vecine, zar ne?

Na kraju saznate da se ne radi o demokratiji vec o interesima kako se vidi iz sljedeceg pasusa:

"But at the end of the day I made my judgment that it was not in Britain's interests [to take part]. I effectively wielded the veto."

2 komentara:

  1. nije li sve u životu zasnovano na interesima?
    ili barem većina stvari

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja se takodjer u zivotu vodim licnim interesima, nista sporno. Problem nastaje onog momenta kada ja unatoc vecini i dalje uzimam svoj interes kao prioritet i time ugrozava ili otezavam funkcionisanje zajednice, firme ili cega vec...sve ima svoje granice, pa i interesi.

    OdgovoriIzbriši