Twitter

30. stu 2011.

Hocemo tragediju!

Posljedjih mjeseci a posebno zadnjih nekoliko sedmica sve se cesce pominje propadanje Evropske unije i zajednicke valute eura.

EU treba prije svega dozivaljavati kao interesnu zajednicu njenjih clanica prvo i najvise u ekonomskom kontestku a kasniju puno manje u politickom kontekstu. Mnogi podcjenjuju najvece dostignuce EU a to je da u toj zajednici nije bilo rata od maja 1945. godine. Znaci preko 75 godina. Jos koju godinu pa ce prosjecan stanovnik zajednice da se rodi i umre a ne osjeti rat u svojoj domovini i na svojoj kozi. (kako bih volio da je ovo na Balkanu, al nije).

Ali izgleda covjek nebi bio covjek kada nebi prizeljkivao kraj ovoj zajednici. Zasto?

- zajednica je direktna konkurecija na ekonomskom i politickom polju (USA, Rusiji, Brazilu, Indiji i Kini)

1.ekonomski - trziste od preko 500 miliona ljudi - koji su solidne kupovne moci (ipak Kinezi moraju nekom prodavati svoje proizvode a i Rusi plin, naftu) i zbog eura (diversifikacija deviznih rezervi, jer nece svi da ovise o dolaru)

2. politicki, jer kada imate novac tj. jaku ekonomiju onda imate i moc da odlucujute u svijetu (raspodjela resursa ili osiguravanje dotoka istih, forsiranje svojih politickih interesa, itd. je lakse kada imate 500 miliona stanovnika nego 10, 20 miliona)

Na kraju sva velika carstva su nastajala, dostizala svoj vrhunac i raspadala se,tako ce biti i sa ovom zajednicom. Medjutim mislim da ova zajednica nije ni blizu svog vrhunca. Nadam se da ce iz krize izaci jos jaca i vise ujedinjena,jer je u globalnom svijetu konkurencija velika i strasna borba a mi si ne mozemo priustiti da budemo nebitni!

Sta ako se ipak desi tragedija?

2 komentara:

  1. nisam potkovana na ovu temu, ali za početak znam da treba promijeniti eure u neku stabilniju valutu, ako uopće imate eure.
    za sve ostalo, ako se kriza desi, ja te pozivam da nam kažeš šta će biti. pošto je ovo diktatura mišljenja, ja se slažem sa svim što kažeš :)

    OdgovoriIzbriši
  2. nisam ni ja pretjerano potkovan, malo naglabam sa zenom malo ja po svom...a sad to za mijenjanje u stabilniju valutu je relativno...ali o tome u drugom postu.

    OdgovoriIzbriši